Desember 2015.

Denne måneden er følgende bøker lagt ut på Sjeleskatt:
 

 
Vantroens Væsen, Populære polemiske Foredrag, av JohanChristian Heuch 1838-1904
Denne er av mange regnet som den viktigste boken Heuch skrev. Om det har gått langt over hundre år siden denne boken kom ut er den tidsvis så aktuell at om en ser bort fra gammel rettskrivning, så kunne det ikke sies bedre den dag i dag. Endel av de ting han skriver om som kanskje ikke er like aktuelle i dag tar han fram på en slik prinsippiell måte at det lett kan anvendes på de ting som vår tid er opptatt av.

Vil du bli bedre kjent med Heuch anbefales også følgende bok som legges ut samtidig:

 
 
Biskop Heuchs liv og virke, av Jens Tandberg (1852-1922)
En biografi om Johan Christian Heuch. Boken inneholder mange fine glimt fra hans liv og ikke minst gir den oss et bilde av hva Heuch stod for. Forfatteren, Jens Tandberg, ble godt kjent med Heuch den tid han selv var prest (kallskapellan) i Kristiansand domkirke på 1890-tallet. Tandberg ble nok denne tiden preget av Heuchs tanker, men senere beveget han seg likevel i en mer liberal retning.

 

Fiskaren, forteljing, av Anders Hovden (1860-1943)
Hovden skrev en del fortellinger og her kan du lese en av dem. Vi får følge den unge Øystein i livets mange kamper både åndelig og menneskelig.

 
 
Barna fra Fjellgården, av Laura Fitinghoff (1848-1908)
Originaltittel: Barnen från Frostmofjället. Oversatt av Ågot Holst (1865-1928)
Vi får møte noen fattige, foreldreløse barn i harde nødsår i Nord-Sverige. Egentlig er dette en barnebok men vel verdt å lese også for voksne. Personlig minnes jeg at fortellingen ble for rørende da den ble (forsøkt) lest for oss som barn. Jeg har lest den flere ganger som voksen (og den er fortsatt rørende).